Hribi din Ucraina, contaminați radioactiv, opriți de la intrarea în țară, după o analiză a DSVSA Suceava

Dr. Mihai Voloșeniuc, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a declarat luni, 31 iulie, în cadrul ședinței Consiliului Județean, că, în cursul săptămânii trecute, un import de 1.500 de kilograme de hribi uscați și făină de hribi din Ucraina a fost oprit înainte de a ajunge pe teritoriul României. Măsura a fost luată după ce probele aduse la analiză au arătat depășiri mari la izotopii de cesiu 134 și cesiu 137. Marfa avea ca destinație finală SUA.

Firma care are ca obiect de activitate importul și exportul produselor din flora spontană are sediul în zona de munte a județului Suceava, iar pentru a nu avea surprize, administratorul firmei sucevene s-a deplasat în Ucraina, de unde a cumpărat mai multe mostre din produsele pe care dorea să le achiziționeze în cantitate mai mare.

Probele au fost duse la analizat în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și Control al Alimentelor Suceava, iar examenul de control al radioactivității a indicat depășiri de câte zece ori la izotopii de cesiu 134 și cesiu 137.

„Reprezentantul societății a adus probe din 5 categorii de produse, iar la două dintre acestea, hribi uscați și făină de hribi, am constatat depășiri foarte mari, de 10 ori, la cesiu 134 și cesiu 137. La celelalte produse și la alte produse similare pe care firma le avea pe stoc probele au fost conforme”, a declarat dr. Mihai Voloșeniuc, în plenul Consiliului Județean Suceava.